Aitojen elämysten
Kuningaskunta

Hartolasta löytyy monenmoista aktiviteettia

Meiltä löytyy tekemistä ja viihdykettä ympäri vuoden. Hartolassa viihtyy niin luontomatkailija, karavaanari, kulttuurimatkailija kuin talviliikunnan harrastaja. Ota omasi alla olevasta laajasta listauksesta ja sukella monipuolisiin elämyksiin.

Tapahtumakalenteriin pääset tästä.

Hartolassa on otettu käyttöön Glopas appi – se on uudenlainen ääniopastussovellus, joka opastaa ja antaa lisätietoja kohteista, joita meillä on tällä hetkellä 23. Glopas näyttää sinulle vierailukohteen kuvan ja toistaa opastuksen automaattisesti kohdetta lähestyttäessä. Käyttäjä voi tutustua kohteisiin haluamassaan järjestyksessä ja aikataulussa kävellen, pyöräillen tai autoillen. Glopas mukautuu kulkunopeuteesi eikä toista samaa kohdetta automaattisesti uudestaan. Appi on ilmainen ja sen voi ladata lähes kaikkiin älypuhelimiin.

 

 

Taidesalonki Talvio

Vanha-Koskipään kartanon entinen päärakennus on toiminut Maila Talvio -salonki taidenäyttelyn estradina vuodesta 1983.

Kesä 2024 on Kari Kenetin isännöimä ja kuratoima. Hartolan kunta ja Kenetti Oy ovat tehneet sopimuksen jonka myötä näyttelyn tekovastuu siirtyi Kenetti Oy:lle. Tänäkin kesänä Koskipään kartanossa tullaan näkemään tasokasta taidetta.

Taiteilijat:

Kari Cavén,
Johanna Ilvessalo,
Lotta Ingman,
Markus Konttinen,
Martin Liebscher,
Paul Osipow,
Matti Peltokangas,
Silja Rantanen,
Kimmo Schroderus,
Tilpo ja
Pauliina Turakka-Purhonen

Aukioloajat

Avoinna kesäkaudella 16.6. - 7.9.2024

 • ma 11-17
 • ti 11-17
 • ke 11-17
 • to 11-17
 • pe 11-17
 • la 11-17
 • su 11-17

Yhteystiedot

Koskipääntie 4, 19600 Hartola
Visithartola Hiihtokeskus Purnu

Purnu

Hiihtokeskus Purnu on koko perheen hiihtokeskus Hartolan Vuorenkylässä vain parin tunnin matkan päässä pääkaupunkiseudulta. Hyvin hoidetut ja turvalliset rinteemme ovat varma valinta lapsiperheiden yhdessäoloon. Sadan metrin korkeusero antaa vauhtia sitä haluaville streetin boxeissa ja reileissä. Purnuvuoren alueella voit lasketella, hiihtää tai lumikenkäillä kauniissa maisemissa luonnon rauhassa.

Aukioloajat

Ma-ke suljettu, ryhmät sopimuksen mukaan. Viikot 8-9 ma-la 10-19, su 10-17.

 • to 16-21
 • pe 16-21
 • la 10-19
 • su 10-17

Yhteystiedot

Tohtaantie 68, 19600 Hartola
Itä Hämeen Museo Koskipää

Itä-Hämeen museo

Itä-Hämeen museosta voit löytää mm. kartanokulttuuria, kansanomaista esineistöä, kirjailija Maila Talvion, kirjailija Mika Waltarin ja runoilija Uuno Kailaan muistohuoneet, savupirtin sekä maatalousmuseon. Kesällä vaihtuvia näyttelyitä.

Aukioloajat

Avoinna päivittäin kesällä klo 11-18, talvella klo 12-16, muulloin sopimuksesta

Yhteystiedot

Koskipääntie 2, 19600 Hartola

Kuninkaanpolku

Hartolan Kuninkaanpolulla koet yhdistelmän luonnon ja kulttuurin moninaisuutta. Neljästä osuudesta koostuva reitistö muodostaa yhtenäisen, mutta monimuotoisen kokonaisuuden.

Alla olevasta lisätietoja- linkistä pääset suoraan outdoor activity -sivustolle ja polkukarttoihin.


Reitistön eri osuuksien varrella pääsee tutustumaan mm. Tainionvirran varren valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun ympäristöön, suometsään, kulttuurikohteisiin sekä kokemaan sammalpeitteisen kuusimetsän rauhallisen tunnelman. Reitistö yhdistää Tainionvirran alkupään matkailullisesti merkittäviä kohteita.

Kuninkaanpolun voi aloittaa joko Linna-Hotellin tuntumasta tai Itä-Hämeen museolta. Reististö on viitoitettu maastoon helposti hahmotettavaksi kokonaisuudeksi.

Aukioloajat

Aina avoin

Yhteystiedot

Lisätietoja , Hartolan kunta

Jokiranta ja riippusilta

Koskipään kartanon navetan paikalle vuonna 1923 rakennettu punahirsinen Jokiranta on entinen suojeluskuntatalo. Nykyisin Hartolan kunnan omistama Tainionvirran varrella sijaitseva rakennus soveltuu niin erilaisten juhlien kuin kerhojenkin kokoontumispaikaksi. Kesäisin Jokiranta toimii Outolintu -elokuvayön estradina.

 

Jokirannan kohdalta Tainionvirran ylittää Hartolan suojeluskunnan 1930-luvulla rakentama riippusilta.

Aukioloajat

Yhteystiedot

Rantatie 3, 19600 Hartola
Visithartola Itä Hämeen opisto

Itä-Hämeen opisto

Itä-Hämeen monipuoliset koulutuspalvelut ja kulttuurihistoriallisesti arvokas ympäristö tarjoavat mahdollisuuden antaa aikaa itselle kouluttautumisen ja edullisen asuntolamajoituksen yhdistelmällä. Tainionvirran ja Jääsjärven lähiluonto luontopolkuineen tarjoaa vaihtoehtoja virkistäytymiseen eri vuodenaikoina.

Aukioloajat

Avoinna virka-aikoina ja sopimuksen mukaan

Yhteystiedot

Kaikulantie 90, 19600 Hartola

Hartolan kirkko

Arkkitehti Josef Stenbäckin suunnittelema harmaagraniittikirkko vuodelta 1913. Kirkossa on kansallisromantiikan ja jugendin piirteitä. Kirkossa on samoin Stenbäckin suunnittelema alttarilasimaalaus Teidän puolestanne. Kirkon vieressä on vuosien 1939-1945 sankarihautausmaa ja sankaripatsas sekä Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki. Lisäksi hautausmaalla on vuoden 1918 sankaripatsas ja kirjailija Maila Talvion hankkima Unohdettujen hautojen risti.

Aukioloajat

Kirkko avoinna sopimuksen mukaan. Ota yhteyttä kirkkoherranvirastoon.

Yhteystiedot

Tainionvirta

Tainionvirta alkaa Jääsjärvestä ja laskee Päijänteeseen. Hartolan puoleisella jokiosuudella on viisi koskea ja pudotusta matkalle tulee noin seitsemän metriä.
Alla olevasta lisätietoja -linkistä pääset suoraat outroor activity -sivustolle ja melontareiteille.

Tainionvirta on luonteeltaan rauhallinen joki, joka polveilee vaihtelevassa maastossa. Kalastaminen onnistuu ilman kahlaamistakin ja kalastuspaikat ovat helposti saavutettavissa. Kalastusta voi harrastaa sekä uistin- että perhovälinein. Tainionvirran kalastuskausi alkaa aikaisin keväällä. Virta on tarpeeksi hidasvirtainen, joten kalastus onnistuu myös kylmän veden aikaan. Joki soveltuu erityisen hyvin keväiseen sumukorentokalastukseen.

Tainionvirta tarjoaa hyvät melonta-mahdollisuudet. Melontareitti ulottuu Hartolasta Jääsjärveltä Sysmään Majutvedelle. 40 kilometrin reitti koostuu 24 kilometrin jokimelonnasta ja 16 kilometrin järvimelonta osuudesta. Kanootteja Hartolassa vuokraa Miikka Kähönen / Kanoottivuokraus Hartola; p. 040 019 6240 tai miikka.kahonen@hotmail.com

Aukioloajat

Saavutettavissa ympäri vuoden

Yhteystiedot

Tainionvirta,
Vuorenkylä

Harjun perinnemaisematila

Harjun perinnemaisematila on perinneympäristöjen hoitoon erikoistunut maatila. Tilan alue on luokiteltu valtakunnallisesti arvokkaaksi perinnemaisemaksi ja palkittu valtakunnallisella Vuoden perinnemaisema -palkinnolla 2013. Meillä voit katsella kauniita hoidettuja niittyjä, hakamaita ja metsälaitumia sekä tutustua monenlaisiin luonnonkasveihin, joita maillamme kasvaa jopa 300 lajia. Tällaiset avarat, eliölajistoltaan rikkaat luonnonlaitumet olivat vielä pari sukupolvea sitten tavallinen osa suomalaisten asuinympäristöä, mutta kaupungistumisen ja maatalouden muutosten myötä ne ovat käyneet harvinaisiksi ja uhanalaisiksi.

Aukioloajat

Avoinna kesäisin tilauksesta sekä avoimilla retkillä

HUOM! Tarkista aukioloajat palveluntarjoajalta.

Yhteystiedot

Vuorenkyläntie 2249, 19600 Hartola

Pohjolan Kartanon Tilamyymälä

Maatilamyymälä, jossa tarjolla aitoa lähiruokaa suoraan tilalta. Mukana myös useita lähialueen tuottajia. Myymälän valikoima laajenee kasvukauden edetessä.

Aukioloajat

 • Pe 14.00-19.00
 • La 11.00-14.00

Yhteystiedot

Pohjolantie 35, 19600 Hartola

Vanhan kirkon muistomerkki

Vanhan kirkon muistomerkki on pystytetty paikalle, jossa Hartolan vanha, 1600-luvulta periytyvä puukirkko seisoi ennen kuin se huonokuntoisena suljettiin. Sittemmin se siirrettiin Pertunmaalle v. 1928, jossa se on vieläkin käytössä. Muistomerkki on kuusi metriä korkea ja kuusi tonnia painava kivinen paasi.Muistomerkin suunnitteli Ilmari Wirkkala, Tapio Wirkkalan isä. Muistomerkin paljasti presidentti Lauri Kristian Relander vuonna 1929.

Aukioloajat

Avoinna ympäri vuoden

Yhteystiedot

Kaikulantie 8, 19600 Hartola